Герб та прапор міста Черкаси



11 січня 1995р. рішенням є4-22/19 сесії Черкаської міської ради затверджений сучасний герб. У горішній частині перетятого щита в лазуровому полі стоїть козак у червоному одязі, тримаючи рушницю на плечі, з шаблею та порохівницею на поясі; у долішній - в червоному полі срібний кінь, який скаче в лівий бік. Черкаси протягом XV-XVІІІст. були одним з центрів українського козацтва - тому у горішньому полі зображений козак. Геральдичний кінь в долішньому полі - узагальнюючий символ, що поєднує хоробрість лева, зір орла, силу вовка, швидкість оленя, спритність лисиці, відтворюючи, таким чином, і якості людей, що жили в цій місцевості, і старовинний міський герб 1852р.

Автори герба: - О.Толкушин, А.Пендюра.

Прапор міста Черкаси затверджено рішенням міської Ради народних депутатів від 26 липня 1995 року. За описом "прапор являє собою біле полотнищв, розміром 1х2 метри. Центральною композицією прапора є затверджений герб міста із зображенням на лазуровому тлі золотого козака з пищаллю в руках. Низ герба червоний із зображенням срібного летючого коня."

За авторським поясненням символіки, відображеноїна прапорі міста, "обрамлення герба - це символічне зображення споконвічного дерева життя, улюбленого мотиву для всіх слов'янських народів. Характер зображення нагадує традиційну українську вишивку Наддніпрянського регіону. Тут домінують сім великих квіток, що означають магічне число - сім, сім днів тижня, мотив червоної калини, дубове листя та інше." Вінчає зображення дерева тризуб - символ волі, незалежності і процвітання України.

Споконвічно, у слов'ян і в україні дерево життя було оберегом душі і тіла людини, оберегом оселі і помешкання. Обрамляє прапор елемент безкінечника, що виростає з дерева життя, символ незнищенності людського буття на цім світі. Низова частина, де знаходиться напис "Черкаси", є зображенням пурпурової стрічки із золотими літерами.

Колір орнаментального вирішення прапора червоно-пурпуровий, улюблений колір козаків, під цими кольорами вони ходили в походи. На білому тлі розміщені білі вишиті восьмикутні зірки, характерні для орнаментів України. Ще за часів трипільської кулльтури зображення ромба із зерном, або хрестом посередині, означало засіяне землеробське поле. Отож і наше місто нагадує прямокутні вулиці, засіяні зорями, освяченими людськими долями.

В цілому, прапор є біло-червоний, що в емоційному стані дає святковий піднесений настрій. Як свідчать аналоги геральдики і взірці прапорів, такого виріщення прапор носить унікальний, регіональний характер. Він походить від прадавніх рушників, гаптів і знамен - від кодових знаків наших предків...

Завжди нарачену вбирали в біле - колір щирості, доброти, вірності та цнотливості. Червоно-пурпуровий колір споконвічно символізує владу, силу, перемогу. Отже, в цілому, прапор міста Черкаси є рілля, засіяна добрими білими зорями, що в центрі композиції проростає цільним деревом життя і добробуту, в обіймах тримаючи герб міста. Хай віками проростає козацька вікова слава козацького міста Черкаси!

Нехай в майбутнє летить черкаський кінь - символізуючи вічний рух до незалежності!
Хай завжди наше місто буде - містом-садом, містом любові, злагоди, життя і добробуту!
Хай святиться і сяє Тризуб - підвалина нашої духовності й незалежності, що проростає з правічного древа Життя!
Слава Україні!
Слава Черкасам!

Автори прапора: Д.Г.Нарбут, М.М.Теліженко.

Немає коментарів:

Дописати коментар