Доісторичний період

Доісторичний період

Територія нинішньої Черкаської області була заселена в епоху палеоліту (приблизно 40 тисяч років тому).

Були знайдені кам'яні і кістяні знаряддя праці (шкрябання, різці, сокири), при розкопках Межірічськой палеолітичної стоянки, вік якої налічує 15 — 17 тис. років.

Значне місце займають матеріали Трипільської культури (IV—III тисячоліття до н. е.), знайдені в поселеннях біля сіл Майданецьке, Тальянки і Доброводи. Це судини різних розмірів з характерним орнаментом, намиста із зубів оленів, антропоморфні керамічні статуетки.

У VII — III століттях до нашої ери значну частину території степових районів України, у тому числі і Черкащини, займали кочові іраномовні племена скіфів. У ті ж часи на правобережжі Дніпра жили осілі землеробські племена — безпосередні предки східних слов'ян. Вони займалися землеробством, ріллі, і скотарством. Розвивалися залізовиготувальні і бронзолитейні ремесла, гончарство, ткацтво, обробка кістки і дерева. Це підтверджують матеріали, знайдені при розкопках городища (VI віка до н. э.) біля села Трахтемирів Канівського району. А саме, знаряддя праці і предмети побуту: серпи, ножі, кераміка, браслети, бронзові шпильки, вироби з кістки. Територія сучасної області входила до складу тих земель Придніпров'я, де формувалося ядро східнослов'янських племен, з яких виникла могутня феодальна держава — Київська Русь.

Немає коментарів:

Дописати коментар