Пам'ятники

У сучасних Черкасах споруджено ряд пам'ятників і скульптур різної художньої та історичної цінності.

Прикметною особливістю монументальної скульптури Черкас є майже відсутність пам'ятників, що возвеличують діячів радянської доби, крім того місто є чи не єдиним з великих українських, принаймні за винятком Західної України, де немає жодного пам'ятника Леніну — великий монумент вождя пролетаріату на центральному однойменному майдані перед будівлею облради було знесено наприкінці осені 2008 року, причому процес розтягнувся на декілька днів і обернувся на подобу протистояння національних сил і прорадянськи налаштованих окремих, переважно літніх, громадян.

Ще одна цікава риса, радше тенденція у встановленні пам'ятників у місті — спорудження їх на замовлення комерційних фірм з отриманням відповідних дозволів від міської влади, так би мовити в рекламних цілях (скульптури перед готелем «Росава», міським ательє мод).
У Черкасах встановлено низку пам'ятників — Т. Г. Шевченку, меморіальний комплекс Пагорб Слави, Б. Хмельницькому, І. Підкові, пам'ятні знаки і хрести на честь загиблих воїнів-учасників війни в Афганістані, Жертвам Голодоморів та політичних репресій на Черкащині тощо.


Прикметною особливістю монументальної скульптури Черкас є майже відсутність пам'ятників, що возвеличують діячів радянської доби, крім того місто є чи не єдиним з великих українських, принаймні за винятком Західної України, де немає жодного пам'ятника Леніну — великий монумент вождя пролетаріату на центральному однойменному майдані перед будівлею облради було знесено наприкінці осені 2008 року[51].

Загалом по місту досить багато пам'ятників і пам'ятних знаків на честь видатних осіб, історичних подій, збиральних і навіть вигаданих (Проні Прокоповні і Голохвастову) образів. Найприкметнішими і наймонументальнішими пам'ятниками міста є пам'ятник Тарасові Шевченку (1964) та пам'ятник Богдану Хмельницькому (1995), а найоригінальнішими — варенику (2006) і жіноцтву (2009) перед готелем «Росава», фігури Проні Прокопівни та Голохвастова перед міським «Будинком мод».
Повну галерею Пам'ятників можна знайти на сайті: city.ck.ua
http://www.city.ck.ua/gallery/index.html

Немає коментарів:

Дописати коментар