Черкаська спеціалізована школа №17 (Рідненька ШКОЛА)


На фото Саенко Сєргій Іванович Директор школи№17
Історія
До революції м. Черкаси по кількості шкіл і учнів вважалося показовим серед інших міст царської Росії1.

На місці сучасної школи №17 до революції стояла жіноча гімназія А. В. Самойловської.

Жіночих гімназій в місті Черкаси було три. Виключно для верхівки міста діяла жіноча казенна гімназія. Виховання тут було класичним, в усьому дотримувалися тону великосвітського суспільства. Дівчаток вчили, як стати "баришнями". Більшість з них зневажливо ставилися до людей праці2.

Приватна гімназія А. В. Самойловської спочатку (з 1904 року) займала приміщення Вищого жіночого училища на вулиці Поліцейській (нині - Байди Вишневецького). Зараз на цьому місці - житловий будинок з кафе "Ярославна" на першому поверсі.

Жіноча гімназія А. В. Самойловської була повною протилежністю жіночій казенній гімназії. Розумна, інтелігентна жінка готувала своїх учениць до життя.

Зібравши необхідні кошти шляхом пожертвувань черкаських меценатів і благодійників, а також заклавши свої власні, А. В. Самойловська замовила проект приміщення гімназії (автор поки що невідомий), і протягом двох років приміщення по Миколаївській вулиці (де нині спеціалізована школа №17) було збудоване. Значні кошти були виділені також від "її царської милості", бо А. В. Самойловська якраз приурочила відкриття нового приміщення свого закладу на честь 300 - річчя Дому Романових.

І ось у 1912 році подвір'я гімназії заполонили черкаські дівчата. Будинок приватної жіночої гімназії А. В. Самойловської був справжнім шедевром архітектурного мистецтва. Це була півтораповерхова цегляна споруда. ЇЇ композиція включала центральний та два бокових об'єми. У центральному розміщувався великий вестибуль з басейном і фонтанами, учительська, класні та інші кімнати3, у бокових - класи.

Приміщення гімназії могло одночасно прийняти понад 400 учениць.

Архітектура будинку була спроектована в стилі історизму з використанням традицій українського зодчества. Центральна частина цієї унікальної споруди була увінчана фігурним пластичним фронтоном, його доповнювало чудове ліплення, два бокових об'єми приміщення мали масивні трикутні декоративні башти. Майстерність виконання цегляного декору відзначалися фасади. Особливо чудовий вигляд мали підвісні карнизи, аркада високий вікон тощо.

Ошатний гімназійний будинок доповнювала не менш майстерно виконана центральна огорожа впродовж вулиці. Вона мала вигляд цегляних стовпчиків на цоколі з вмонтованими вишуканого малюнку металевими гратами, виготовленими на місцевому чавуно - ливарному заводі спадкоємців Каурова4.

У 1914 році голова педагогічної ради гімназії писав, що гімназія - "будинок витіюватої, химерної, величавої архітектури побудований, за відгуком експертів, монументально міцно"5 .

У приватній гімназії А. В. Самойловської працювали найкращі педагоги міста: Рождественський М., Абрамович О. І., Панасович В. Я., Лошкарьова С. О., Десницька А. М. та інші6.

Педагоги виховували у учнів "Любов до Батьківщини, благодійність і відданість Престолу"7. "Праця, праця і праця!" - такий девіз був написаний на прапорі гімназії. Вчительський ухил навчального закладу готував дівчат до педагогічної діяльності. Після закінчення гімназії вихованки мали право викладати у молодших класах. Там також навчалися кулінарії, догляду за дітьми, ручній праці, музиці, танцям. Освіта була платною, і лише декілька дівчат вчилися безкоштовно.8 В двадцяті роки багато самойловчанок розбрелися по селах вчителювати, чим і рятували себе та рідних.

Приміщення гімназії А. В. Самойловської довго слугувало людям. Після Жовтневої революції - з 1918 року впродовж двадцяти років тут розміщувалася Друга трудова школа, яку закінчило не одне покоління черкасців. В цій школі вчився Герой Радянського Союзу Якубовський Ізраїль Семенович9.

Під час відступу радянських військ у серпні1941 року приміщення гімназії було зруйноване снарядами, а під час визволення Черкас від фашистів ще й горіло. В такому стані воно простояло довгий час.

Ще не закінчилася війна, а 21 квітня 1944 року з метою здійснення загального обов'язкового навчання дітей у місті Черкасах, президія виконкому міської Ради депутатів трудящих постановляє: " Для забезпечення мережі шкіл в майбутньому, приміщення закріпити за міськвно всі шкільні приміщення, що були до окупації і в яких зараз не проводиться навчання, а саме: приміщення школи №2 - вул. Урицького №6 і №5…"10.

Утворення в Черкасах у 1945 році адміністративного центру нової Черкаської області відкрило перед нашим містом чудові перспективи бурхливого росту. Жителі міста поставили перед собою почесне і відповідальне завдання - зробити своє місто одним з найкрасивіших у республіці. Великі кошти асигнувалися на житлове будівництво, зведення нових підприємств та реконструкцію існуючих виробничих об'єктів, на збагачення нашого міста культурно - освітніми, медичними та дитячими закладами. До здійснення наміченого плану реконструкції міста трудящі Черкас приступили у 1945 році11.

30 жовтня 1955 році на перший сторінці "черкаської правди" з'явилося радісне повідомлення, "Черкащани, а особливо ті, які до Великої Вітчизняної війни вчилися або працювали в середній школи №2, добре пам'ятають її приміщення. Воно виділялося серед інших будинків на вулиці імені Урицького красивою архітектурою. Фашистські загарбники зруйнували школу. Довгий час місце пустувало. На минулому тижні тут розгорнулися будівельні роботи по спорудженню нової чотириповерхової середньої школи на 880 місць.

Вже вирито котлован і ведеться підготовка до закладання фундаменту. Спорудження школи веде будівельна дільниця №112. Нова школа була потрібна Черкасам, як повітря. Адже давно назріла потреба в розширенні шкільної мережі міста. І представники органів народної освіти часто відвідували будівельну площадку, щоб подивитися, чи скоро буде завершене будівництво. А в "Черкаській правді" була відкрита рубрика "Тиждень на будові", яка висвітлювала стан будівництва першої після війни нової школи13.

600 робітників із БМУ №1 тресту "Черкасжитлобуд" (начальник, керівник тресту Магаляс Іван Моісейович, виконроб Бабина Степан Павлович) зобов'язалися в короткий термін побудувати школу. Працювали в складних умовах: із - за відсутності необхідної техніки носили цеглу на четвертий поверх в рюкзаках.14

"Будівельники школи довели, і не раз раніше доводили, що вміють працювати-дарма, що молоді. - писала "Черкаська правда" - Правда, досвіду в багатьох ще замало. Та досвід - справа, як кажуть, наживна. Головне - велике в кожного бажання трудитися на будові. Люди на будові прекрасні".15

Хороший подарунок для дітей приготувала рідна Батьківщина. І це не одна школа, яка була здатна в експлуатацію у 1957 році. У нашій області розгорнулося широке будівництво шкільних приміщень. Побудовано близько сорока шкіл.16

1 вересня 1957 року будівельники урочисто вручили клюк від школи першому директору Янчуку Антону Гнатовичу. Цього довгожданого дня чекали всі. Дружніми оплесками зустрічають учні, вчителі слова начальника будівельного управління №1 І. М. Магаляса: - Добре попрацювали будівельники. Хорошу школу спорудили вам. Ви ж бережіть її, будьте справжніми господарями цього приміщення і вчиться так же добре, як працюють ваші батьки й матері.17

1 вересня 1957 року в перший клас нашої школи прийшло 52 малюки і почали цікаве і нелегке шкільне життя з учителями Герасименко Галиною Олександрівною та Далийчук Ганною Яківною.

Перші вчителі школи №17: Пустинник Лілія Володимирівна, Сергєєва Надія Трихимівна, Павлюк Олександр Тимофійович, Следь Василь Васильович, Ліщинська Майя Ісаківна, Метлушко Ганна Олександрівна, Чуб Таїсія Іванівна, Пугачова Олександра Павлівна та інші. Шикування на урочистій лінійці проводив учитель фізкультури Герасименко Віктор Григорович.

В 1973 році директорам школи став Оніпченко Володимир Петрович, який керував нею 25 років.

У 1985 році добудовано нові приміщення школи, яка тепер сягає з вулиці Хрещатик до вулиці Леніна і має площу майже 10000 квадратних метрів.18.

Рубіжним в житті школи стало створення на її базі в 1987 році фізико - математичного ліцею. За рішенням Міністерства освіти України, Академії наук України, Міністерства вищої та середньої спеціалізованої освіти, Південного відділу ВАСГНІЛу в серпні 1987 року на базі середньої школи №17 були відкриті фізико - математичні класи. Щорічно близько 300 учнів поглиблено опановують фізику, математику, англійську мову, долаючи вершини науки, займаючи призові місця на обласних та Всеукраїнських олімпіадах.

Сьогодні школа №17 - одна з найбільших шкіл міста та області. Директор школи з 2000 року Саєнко С. І.

Важливим рубежем життя школи стала реорганізація навчального закладу в 2001 році в статус спеціалізованої. В 2002 році школа отримала статус спеціалізованої. Спеціалізована школа №17 є опорною в Черкаській області з впровадження інтерактивних методів навчання, членом комплексу "Перспектива" на базі Черкаського Державного Національного університету, активним учасником всіх олімпіад, конкурсів та змагань. Створена локальна комп'ютерна мережа школи з виходом в Інтернет, діє виділена лінія. Учні школи беруть участь в різноманітних проектах та програмах.

1. З новим навчальним роком! - Черкаська правда - 1957 31 серпня.

2. З історії освіти міста Черкаси. - Черкаси, 2001, - 8 стр.

3. Василь Страшевич. Жіноча гімназія А. В. Самойловської.

4. Василь Страшевич. Жіноча гімназія А. В. Самойловської.

5. ЧОДА, ф. 135, д. 10, с.3

6. ЧОДА, ф. 135, д. 10, с. 4

7. ЧОДА, ф. 135. Д, 10. С.4

8. З історії освіти міста черкаси. - ч., 2001. - 8 стр.

9. Они отстояли мир. - Днепропетровск. - 1980г.

10. Духовна спадщина Черкаського краю.-книга друга.-Ч., "Сіяч",-1997. - с. 178-179стр.

11. А. Локтєв, В. Шинкаренко. Зробило Черкаси одним з найкрасивішим і впорядкованих міст республіки. -черкаська правда.-7 січня 1955р., с. 2

12. На будівництві нової школи.-Черкаська правда.-1955р.-30 жовтня.-с.1

13. У будівельників нової школи в Черкасах.-Черкаська правда.-1956.-10-17 липня.

14.Пальтова Т. А. Рідна школа.-Альтаїр.-2002.-24 грудня.-№1-с.1.

15. У будівельників нової школи в Черкасах.-1956.-15, 17 липня.

16. З новим навчальним роком!" - Черкаська правда.-1957.-31 серпня. - с.1

17. Перший дзвінок. Школу відкрито! - Черкаська правда. - 1957. - 3 вересня. - с.1.

18. Пальтова Т. А. Рідна школа. - Альтаїр.№1 2002 - 24 грудня.
http://www.fml17.ck.ua/decms/index.php

Немає коментарів:

Дописати коментар