А їсти хочеться завжди

А їсти хочеться завжди

Головний економіст області зазначає, що порівняно стабільно на початку кризи працювали лише харчова промисловість та сільське господарство. Але й вони пізніше почали гостро відчувати брак обігових коштів. Улітку ж цього року, як запевняє Анатолій Костенко, в економіці області були зафіксовані певні стабілізаційні процеси. Позитивні тенденції розпочалися з тієї ж таки харчової промисловості, яка найбільше орієнтована на внутрішній ринок. Більш того, фахівець сподівається, що до кінця року ця галузь скоріш за все вийде на рівень торішніх показників.

У той же час, у хімічній та нафтохімічній промисловості області за 9 місяців цього року випуск продукції скоротився на 17%. Стосовно ж зовнішньоекономічної діяльності області, зменшився обсяг як експорту, так і імпорту. Про це повідомили в Головному управлінні статистики в Черкаській області.

Цікаво, що економічна криза збільшила кількість черкаської продукції в торговельних мережах області. Адже товар від таких виробників не має націнки за транспортування. За словами Анатолія Костенка, нині на прилавках області наша продукція становить 60-70%, а з окремих видів – і всі 90% (наприклад, хлібобулочні вироби). Раніше ж цей показник становив до 30%.

Позитивну динаміку серед галузей економіки Черкащини цього року демонструвало сільське господарство. Як вважає авторитетний черкаський економіст Іван Зозуля, значною мірою саме завдяки селянам наразі виїжджає ця галузь.

– Нині частка населення у загальнообласному виробництві сільськогосподарської продукції становила 16 відсотків м’яса, 60 відсотків молока і 41 відсоток яєць. Вагомий внесок робить населення і у рослинництві. Домогосподарства надали до загального обсягу виробництва 15 відсотків зернових та зернобобових культур, 4 відсотки соняшнику, 99,3 відсотка картоплі, 70 відсотків овочів і 98 відсотків плодів і ягід, – наводить статистику Іван Зозуля.

На думку економіста, зараз слід на державному рівні підтримати населення у вирощуванні сільськогосподарської продукції. У той же час основні обсяги сільгосппродукції повинні виробляти сільськогосподарські підприємства, які мають нарощувати темпи зростання виробництва. Фахівці зазначають, що наступного року економіка Черкащини знову опиратиметься на сільське господарство.

Стосовно ж великих інвестиційних проектів, подібних до збудованого цього року в Чигиринському районі елеватора сільськогосподарською компанією "НІБУЛОН", то Черкащині слід очікувати лише будівництва заводу з виробництва консервованої солодкої кукурудзи та зеленого горошку компанією "Бондюель" в Худяках Черкаського району. Про це поінформував Анатолій Костенко.

Що ж до промисловості, то, на думку Івана Зозулі, її стан почне поліпшуватися у березні-квітні, тобто після президентських виборів. Іван Федосійович наголошує, що економіку області здатні підняти в першу чергу великі потужні підприємства.

Немає коментарів:

Дописати коментар