Черкащани бояться користуватися «контейнерами Одарича»

З 11 тисяч контейнерів, які Черкаси закупили для жителів приватного сектору, роздано вже 8,6 тисяч штук.
Як розповідає заступник начальника КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Тодосійчук, охоплено вже всі райони міста. Не роздали нові сміттєві баки лише тим черкащанам, кого не можуть застати вдома, або ж тим, хто відмовляється від них категорично. Ті ж мешканці, котрі сміттєві баки вже взяли, розповідають: ідея мерії їм подобається, а от на практиці користуватися новим контейнером… страшно.

На вул. Громова домоволодіння розташовані дуже близько до проїжджої частини


Черкащанка Юлія живе на вул. Громова. Зелений сміттєвий бак від мерії отримала близько 2 тижнів тому. У невеличкому дворі він стоїть біля сходів до хати. Жінка відкриває кришку: на дні великого контейнера – лише один пакет зі сміттям. Хоч у родині троє дітей, але наповнювати його довелося б довго.

– Він, звісно, зручний, щільно закривається кришкою, але ж викочувати його напівпорожнім… Зручніше просто пакет винести, – сумнівається Юлія.

Жінка дістає договір про надання послуг із вивезення твердих побутових відходів для мешканців приватних домоволодінь та інструкцію «Вивезення відходів. Посібник 2012». Зізнається, що толком його не читала, тому й не знає, яка відповідальність передбачена у разі, якщо зі сміттєвим баком щось трапиться.
– Найбільше мене хвилює те, що в нас ворота прямо під дорогою. Вулиця дуже насичена в плані транспорту. Фактично, мені треба викочувати контейнер і ставити його біля проїжджої частини. А раптом його заберуть? У нас тут і бомжі, і п’яниці. Що я потім робитиму? – хвилюється черкащанка.

Черкащанка Юлія боїться залишати контейнер без нагляду


Таку ж занепокоєність висловлює її сусідка через дорогу Лариса Федорова.

– Ми його поставили в городі, але ж переживаємо. Розумієте, невідомо, як будуть забирати це сміття. Якби були якісь чіткі графіки вивезення, от наприклад, у 9 годин машина проїхала і забрала. А так треба його стерегти чи що? То добре, що я пенсіонерка, а що робити людям, котрі на роботу ходять? Та й узагалі страшно його на ніч навіть у дворі залишати. Он у нас тут бомжі і металолом покрали по дворах, і все… Залізе тут і забере, – каже Лариса Григорівна.
Зауважує: сміття в їхньому домоволодінні назбирується небагато. Мають город, тож для харчових відходів прилаштували компостну яму.

– У нас того сміття – тільки хіба що пляшки та упаковки – те, що не горить. А контейнер великий, – показує його неподалік хати.

Жителька Дахнівки Галина Миколаївна користується контейнером уже 2 місяці. Каже: він зручний і легенький. Викочувати його за ворота зовсім не важко.

– Звісно, це зручно. Я поскладала все сміття, воно закрите. Собаки і коти не роздирають ці пакети, бо раніше на вулиці позалишаємо, а вони розтягають. Але ж ми маємо викочувати контейнери в 7 годин, а машина приїжджає інколи аж в обід. То доводиться ходити наглядати, бо хтозна, що з ним може трапитися, – розповідає жінка. – Казали, що як украдуть, то треба дзвонити зразу повідомляти, щоб дали другий. Але ж чи його дадуть і коли?

А от дехто із жителів Казбету зізнається: сміттєвий бак так і стоїть без діла.

– Як поставили його під гаражем, так жодного разу й не користувалися. Сміття вкинув у машину і по дорозі у великі контейнери викидаю. У нас у суботу весь Казбет контейнери виставляє, а вони до вечора можуть стояти – ніхто не вивозить. Якось неспокійно. Все-таки за нього розписувався. Хоч би потім штраф не приписали за те, що його вкрадуть. Треба, щоб вчасно приїжджали, – каже один із жителів району.

Утім, заступник начальника КП «Черкаська служба чистоти» Олександр Тодосійчук переконує: жодних штрафів за викрадення контейнера з черкащан не стягуватимуть. Треба лише вчасно повідомити в правоохоронні органи про крадіжку. Після цього «Служба чистоти» видає новий контейнер.

– Відповідальність людина нестиме тоді, коли вона сама завдала контейнеру пошкоджень або ж свідомо використовує не за призначенням. Наприклад, бетон в ньому мішає чи зняла коліщата і прилаштувала до якоїсь «кравчучки». А загалом хвилюватися не варто. Усі контейнери мають номери, позначки, тож якщо хтось і вивезе їх за межі міста, це відразу буде видно, – запевняє Олександр Миколайович.

Поки що, за його словами, стовідсотково контейнери не роздані в жодному районі міста.

– Якщо люди працюють, нема в домі пенсіонерів, то ми просто не можемо їх застати вдома. Але вже звертаються самі – бачать, що в сусідів контейнери є, телефонують. Тоді вже ми в індивідуальному порядку домовляємося, коли підвезти, – зазначає він.
Контейнери на території КП «Черкаська служба чистоти»

Контейнери роздаються черкащанам безкоштовно, не впливають вони і на вартість послуги з вивезення сміття: вона, як і раніше, дорівнює 6 грн. 89 коп. з однієї прописаної особи.

– Експлуатація контейнерів почалася в січні, коли були дуже великі морози. Ми змогли переконатися, що вони витримують таку температуру без жодних пошкоджень і тріщин, – запевняє Олександр Тодосійчук. – Великі контейнери, які стоять по місту, – теж цього виробника. То й із них жоден механічно не пошкодився, єдине, що були підпали.

У кожному мікрорайоні міста сміття забиратимуть раз на тиждень в певні дні. Наприклад, Казбет обслуговується в суботу, Дахнівка і Соснівка – в неділю і так далі. Поки що машини забирають сміття і з контейнерів, і просто пакети. Але, коли вся необхідна кількість контейнерів буде роздана, пакети на узбіччі вже будуть поза законом. За них черкащан штрафуватимуть.

Однак декого це не переконує: брати контейнер вони все одно не хочуть.
Олександр Тодосійчук розповідає: кожен мікрорайон матиме свій день вивезення сміття

Олександр Тодосійчук розповідає: кожен мікрорайон матиме свій день вивезення сміття


– І не платять, і слухати не хочуть, інколи навіть посилають у певному напрямку. Списки відмовників ми направляємо в муніципальну інспекцію, – розповідає комунальник.

Директор департаменту муніципальної інспекції міськвиконкому Ольга Швець розповідає: так званим «відмовникам», яких у місті нарахували близько півтисячі, інспектори дають тижневий термін на обдумування.

– Ми не хочемо, аби люди брали їх «з-під палиці», але є дуже категоричні, які стверджують, що в них взагалі нема сміття, – зауважує Ольга Швець.

Нині інспекція склала всього 5 протоколів через відмови.

Окремою категорією є люди похилого віку та інваліди, які не можуть самотужки викочувати контейнер. З ними питання вирішують індивідуально, імовірно, дозволять користуватися пакетами і надалі.

Ще однією проблемою для комунальників є вузькі і так звані «глухі» провулки.

– Наші машини заїжджають туди заднім ходом, і все одно послуга надається, – каже Олександр Тодосійчук. – Складніше на узвозах. Де є можливість, встановлюємо великі контейнери, в решті випадків проводимо збори з мешканцями і спільно думаємо над вирішенням проблеми. От, наприклад, в провулку Комсомольський така геометрія, що вантажний автомобіль заїхати не може. Утворилося велике стихійне сміттєзвалище. Воно буде вивезене, але дуже важко переконати мешканців, щоб більше його не створювали.

І хоч черкащани побоюються «сміттєвих» нововведень, на переконання міського голови Черкас Сергія Одарича, лише контейнери зможуть вирішити проблему зі сміттям у приватному секторі. А ще на одній із прес-конференцій він розповідав, що незабаром контейнери буде оснащено датчиками, щоб регулювати оплату за вивезення сміття залежно від його кількості. А в майбутньому Сергій Одарич хоче запровадити окремий збір сміття: склотари, паперу й картону, біологічних відходів тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар