Ви знаєте, що… Черкаси – це місто церков


Одні міста можуть похвалитися найбільшими хмарочосами і найдовшими хайвеями, другі – чудернацькими скульптурами і вражаючою архітектурою, треті – запальними фестивалями і екзотичною природою. А Черкаси з давніх-давен вважалося містом церков. Окрім часу, коли панувала радянська влада. Тоді були закриті і знищені майже усі культові споруди. Нині ж у місті існує понад сотня релігійних течій, поряд стоять православний собор і буддистський храм; одночасно моляться своєму богові мусульмани та іудеї. 100 років тому в Черкасах діяли: 3 приходські церкви 1 цвинтарна церква 1 полкова церква 2 будинкові церкви 1 католицька каплиця 1 старообрядська церква (на місці Будинку вчителя, що на вул. Хрещатик) 2 старообрядні монастирі (чоловічий – в районі нинішнього заводу «Хімреактив», жіночій – в районі вул. Вербовецького) 12 іудейських молитовних будинків 1 синагога 24 культові споруди на 30 тисяч населення, серед яких православними були 20 тисяч осіб! Загалом церкви, молитовні будинки, каплиці, монастирі були майже в кожному мікрорайоні тогочасного міста. Вони ставали своєрідними домінантами певного кварталу. Деякі релігійні громади, як-то іудеї та старообрядці, мали власні лікарні, школи тощо. За часів радянської влади Черкаси втратили майже усі релігійні споруди. Вже в незалежній Україні вдалося відбудувати частину з них. Релігійні споруди, які місто втратило: СОБОРНО-МИКОЛАЇВСЬКА ЦЕРКВА Була споруджена на центральній площі міста в 60-х роках ХІХ ст. Це була кам‘яна споруда з дерев‘яними куполами. Церква мала високу дзвіницю і три великі бані. Зруйновано Соборно-Миколаївську церкву в роки Великої Вітчизняної війни. Після війни залишки церкви розібрали на будівельні матеріали місцеві жителі. Ось такий вигляд мала церква
Залишки зруйнованої дзвіниці
Собор відбудували за часів незалежності.
СВЯТО-ТРОЇЦЬКА ЦЕРКВА В 1863 р. замість дерев‘яної побудована кам‘яна, але на території верхньої частини міста (на замчищі, де тепер Пагорб Слави), зруйнована в 1961 р.
50-ті роки. Церква без куполів. Нині тут Пагорб Слави
На місці цього будинку відбудували Свято-Троїцьку церкву
Такою вона є зараз
РІЗДВЯНО-БОГОРОДИЦЬКА ЦЕРКВА Дерев‘яна, споруджена в 1798 р. на місці більш давньої Георгіївської церкви. Містилася вона в центрі Базарно-Різдвяної площі (тепер площа між вулицями Сєдова та Різдвяною по бульвару Шевченка). В церкві був чудовий живопис, багато старовинних ікон і церковної оздоби. Зруйнована під час розбудови мікрорайону. Нині на цьому місці житловий будинок. ПОКРОВСЬКА ЦЕРКВА Стояла в районі Казбету (тепер вулиця Університетська). Парафія була дуже бідна. В 1944 році на прохання жителів міста в церкві було поновлено богослужіння. Закрита церква в 1950-х роках. Зруйнована при будівництві одного з корпусів університету. Неподалік того місця відбудували нову церкву.
ДОМОВА ГІМНАЗИЧНА СВЯТОПРЕЧИСТЕНСЬКА ЦЕРКВА Розміщувалась біля першої гімназії (Перша міністерська). На цьому місці споруджена обласна бібліотека ім. Шевченка (колишня ім. Маяковського).
СТАРООБРЯДОВА ЦЕРКВА (КАУРОВСЬКА) Стояла на місці теперішнього Будинку вчителя на вул. Хрещатик. Церква споруджувалася на кошти Черкаського підприємця В. Каурова (серед місцевих старообрядовців були багаті підприємці). ВІЙСЬКОВА ЦЕРКВА (МИКОЛАЇВСЬКА) КРЕМЕНЕЦЬКОГО ПОЛКУ Розміщувала на Сінній площі на розі вулиць Надпольної і Суворівської (тепер – Ільїна і Байди Вишневецького). Зруйнована під час забудови мікрорайону. ПЕТРОПАВЛІВСЬКА ЦЕРКВА Кам‘яна, розміщувалася на території Троїцького кладовища (тепер на вул. Пушкіна). Зруйнована в 1930 р. УСПЕНСЬКА ЦЕРКВА Старовинна, дерев‘яна, розташована на території Соборного кладовища (тепер територія Першотравневого парку). ЧОЛОВІЧІЙ СТАРОВІРСЬКИЙ МОНАСТИР Розташований за п‘ять верст від міста (в районі колишнього села Змагайлівки) на підвищеному березі Дніпра. Засновано його в 1810 році біля підніжжя гори монахом Піменом. Через 10 років монастир перенесено у верхню частину міста через паводки. У монастирі було 2 дерев‘яні церкви: Успенська і Преподобних Сергія і Філіпа, митрополита Московського. В 1860 році в ньому мешкало 10 ченців і 20 старих із Черкаського товариства – притулку для бідних. В 1928 р. через небезпеку розливу Дніпра, яким було підмито вівтар, що висів над водою на 1 м, і можливості підмиву з північного боку церкви (вона могла перехилитись набік і впасти у Дніпро), згідно з постановою спеціальної комісії окрвиконкому, терміново 5 травня 1928 року майно її було евакуйовано, а саму церкву 5-6 травня розібрано. ЖІНОЧИЙ МОНАСТИР Засновано у південній частині міста в 1818 р. інокинею Афанасією на придбаній нею землі. В монастирі було 2 дерев‘яні церкви. Покрови Пресвятої Богородиці і Чудотворця Миколая. На території монастиря було 13 будинків зі службою і спільною трапезою. Тут в 1860 р. перебувало 35 черниць, а також 15 жінок похилого віку із міського притулку для бідних. Монастир стояв між вулицями: Заводська – Гостромогильна – Монастирська (тепер Орджонікідзе – Волкова - Вербовецького).
Гравюра із зображенням будівлі жіночого монастиря
Окрім того, у місті різні часи розміщувалися польський костел (в районі вул. Ільїна неподалік нинішньої автостанції), Свято-Георгіївська церква (в Першотравневому парку) – її збудували на честь загиблих під час Першої світової війни. Нині в Черкасах налічується 122 релігійні течії, а також на території міста споруджено (або перебувають у стадії будівництва) близько 30 культових споруд. А богослужіння проводяться ще у 30 пристосованих приміщеннях. Нагадаємо, що в Черкасах нині проживає близько 300 тис. населення. Живіть в Черкасах! Гордіться Черкасами!

Немає коментарів:

Дописати коментар