Черкащина


Черкащина – це край, де зароджувалася Україна, як держава.
Саме тут близько 6 тис. років тому набула поширення всесвітньо відома трипільська культура - одне з найбільш яскравих явищ стародавньої історії Європи.
Як стверджують дослідники на острові між Дніпром та Ірдинню розташовувалася стародавня країна Артанія, про яку історик Геродот згадував, що її протяжність становила три дні шляху.
В часи Київської Русі регіон відігравав важливу роль захисту південного порубіжжя держави. В Х - ХІІІ ст. укріплені міста-фортеці Воїнь, Родень, Канів, Корсунь одночасно були значними центрами ремесла, торгівлі і культури. У 1144 році в Каневі споруджено Успенський собор, який зберігся до наших днів і є цінною історико-культурною пам'яткою.
Черкащина та, передусім Черкаси і Канів, стали центром формування українського козацтва, яке почало відігравати важливу роль у захисті населення від кримсько-татарської агресії і у боротьбі проти соціального та національно-релігійного гніту з боку шляхетської Польщі, під юрисдикцію якої перейшли землі регіону. Як організатори козацтва в істрію увійшли черкаські старости Остафій Дашкевич і Дмитро Вишневецький.
В ХVІ - на початку ХVІІ ст. краєм прокотилася хвиля козацько-селянських повстань, які переросли у Визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького та утворення Української козацької держави, військово-політичним центром якої став Чигирин. Після згасання національно-визвольного руху за Андрусівським договором 1667 р. лівобережна частина Черкащини відійшла до Росії, а правобережна - до Польщі.
В наступному столітті територія краю була епіцентром гайдамацького руху, кульмінацією якого стало повстання Коліївщина, що вибухнуло у 1768 р.
У с.Моринці на Звенигородщині народився духовний пророк України Тарас Шевченко, який знайшов вічний спокій на Чернечій горі поблизу Канева.
Область є наймолодшою серед інших регіонів України і була утворена
7 січня 1954 року.
Черкащани завжди раді вітати на землі Богдана і Тараса всіх гостей, які хочуть ознайомитися з історико-культурною спадщиною краю, його сьогоденням.
Переконані, Ваше знайомство з Шевченковим краєм буде цікавим і корисним.
Ми завжди раді вітати Вас на Черкащині.

Немає коментарів:

Дописати коментар