«Операція» на колекторі


Півремонту на головному каналізаційному колекторі Черкас уже позаду. Натепер водоканалівці прокладають нові труби. Загалом планують замінити майже 50 метрів. Нинішнім роботам передували надскладні підготовчі. Бо до пошкоджених труб було важко дістатися. Вони розташовані глибоко під землею. І в тому місці дуже високий рівень ґрунтових вод. Нагадаю, наймасштабніша аварія на колекторі за останнє десятиліття трапилася три тижні тому. Із новими подробицями Вікторія Курченко.

Третій тиждень на Чигиринській і вдень, і вночі гуде техніка. Водоканалівці лагодять головний каналізаційний колектор. Дістатися до нього, говорять, було надзвичайно складно. Спершу довелося дати раду ґрунтовим водам. Тут вони близько до поверхні. Для водопониження комунальники пробурили чотири свердловини. Затим почали земельні роботи. Пошкоджені труби на глибині майже восьми метрів. Аби монтувати нові, водоканалівці прочистили мережу від усілякого бруду, що потрапив туди через порив.

Микола Розсихаєв, старший майстер цеху ВіВ КП «Черкасиводоканал»: «Люди меняются часто. Если в трубе поработали 15 минут – вылазят, а следующие залазят. И так по очереди все время. Здесь если дует ветер, то там жарко. Люди раздетые».

Ось у такому стані був колектор. На сталевих трубах і живого місця немає. Хоч їх сюди змонтували порівняно нещодавно. Цю ж ділянку ремонтували у 94 році. Правда, роботи тоді виконували не водоканалівці, а підрядники, говорить директор комунального підприємства Сергій Овчаренко. Нові труби – поліетиленові. Їх планували продавити у старі, як це зробили на Енгельса.

Григорій Руденко, головний інженер КП «Черкасиводоканал»: «Ми думали, що труби просунемо прямо 50 м, не розкопуючи. Але там згини є на трубі. І ми не можемо просунути».

Комунальники вже проклали майже 25 метрів труб. На черзі – стільки ж. Упоратися обіцяють за два тижні. Та на тому не кінець.

Сергій Овчаренко, директор КП «Черкасиводоканал»: «У нас іще є просадки ґрунту. Звідсіля десь метрів за 50 одна, потім десь за 150 м - інша. Тобто роботи ми згортати не будемо. Ми закупили труби і на подальше виконання робіт. Передбачається буріння свердловин біля тих просадок, які ми виявили, щоб можна було облаштовувати колодязі для монтажу насосних агрегатів, а потім виконувати вже ремонтні роботи».
А поки ж стоки майже з усього міста на очисні споруди «Азоту» перекачують по обвідному колектору.

Немає коментарів:

Дописати коментар